Minnen kring Ånimmen


En man som hade ett otroligt minne var Fredrik Larsson, född på Hermansmyren i Ånimskog år 1866. Han emigrerade till USA 1889 och tog sig där senare namnet Frederic Lehndbergh.
Lehndbergh kommer att skildras i en biografi senare, en märklig man. I korrespondens med Sverige har han berättat, att Ånimmen var vida känd för sin välsmakande delikata abborre. Detta har han återgett i brevväxling 1954 - 1956. Hans minne daterar sig således till tiden före 1889 då han emigrerade. Inte desto mindre står sig hans omdöme om fisken fortfarande. Varför? Jo, berggrunden i sjön består av kalk- och lerskiffer med åtföljande gott ph-värde, kring 7,0, och därmed en av Sveriges bästa fiskesjöar.
Tyvärr går en fisksmak inte att återge så lätt, men de som fiskat och ätit abbore från sjön vet vad man talar om.


En fiskehistoria som är värd att återges följer här:
Conrad och Kalle Sandin var ute på Ånimmen och fiskade. Det var februari månad, kanske någon gång på 1980-talet, det blåste snålt och det var minus 17 grader kallt.
Conrad hade fått sin ränsel full med fisk och ville för ovanlighetens skull gå hem, men Kalle hade plats för ytterligare några. Det var fruktansvärt kallt i blåsten. Men det nappade också något otroligt.
-Vi gör så här, sa Conrad, du ställer dig vid hålet och krokar av, du släpper ner igen och jag springer upp fisken med reven!
Det funkade och de båda återvände hem med fulla ryggsäckar och förfrusna händer. Det var riktiga nappatag.

Vimma
Men Ånimmen är ju inte bara känd för sin abborre, man har ju även vimman. Fiskens namn är det lokala för siklöja. Om man befinner sig i Lidköping kallas den för sil. Men då är det den mindre arten i Vänern som kallas så. Ånimmens vimma är betydligt större.
Den fiskas på sommaren i Ånimmens djuphålor men går sedan upp på grundare vatten under lektiden. Den bästa tiden att då fånga den då den leker infaller enligt bestämd uppgift kring domsöndagen. Den som fiskar tidigare riskerar att enbart få mört i näten, säger i alla fall Karl-Ivar.
Linné både åt och dokumenterade senare fisken i sin skrivelse på resa genom Sverige under 1740-talet.

Vimmafest; numera en tradition
I lördags (18/8 2007) var det fullt pådrag i Lunnevika i Ånimskog. För elfte året i rad kunde fiskevårdsområdesföreningen tillsammans med västsidans intresseförening arrangera vimmans dag. Deltagarantalet, kanske ett hundratal personer, var nu något lägre än normalt, vilket dock inte gjorde aptiten och matglädjen mindre.
Frågan är om denna art av siklöja som nu bjuds är unik för Ånimmen. En av deltagarna trodde sig veta att det i Järnsjön i Sillerud fanns båda sorter av stor och liten siklöja, men om de större arterna är identiska, kan nog ingen svara på.
Efter att ha varit engagerad i fiskevårdsområdesföreningen under alla de elva år, hade nu Karl-Ivar Jennersten beslutat att avsäga sig ordförandeskapet. Vice ordf. Stig Tisell kunde så som tack för Jennerstens engagemang överlämna ett konstverk utfört av Olle Rudolf med namnet "Vimmefesten i Lunnevika" till en påtagligt rörd Jennersten.
Det ligger en veckas hårt arbete bakom programmet, berättar Stig Tisell. Stor del av fiskfångsten har gjorts av Lars-Erik Andrén och hustrun Monica stått för rensning där även Stigs fru Helena medverkat.
Fisken stektes över öppen eld och hade en strykande åtgång, och många kunde backa på maten.
Vid ett närmare samtal med Stig Tisell blir han allvarlig.
-Vi upplever Ånimmen som en hotad sjö. Man har givit ett företag tillstånd för kassodling av lax eller laxöring i vår grannsjö Ärran. Vi har nu överklagat tillståndet hos kommunen. Vi är rädda för att avfall av exkrementer och föda skall föras hit och lagras på sjöbottnen vilket medför ökad kvävebildning med åtföljande igenväxning och möjlig algblomning. Han ser bekymrad ut.
-Möjligen kan man tänka sig ett tillstånd i strömmande vatten, men inte här i dessa sjöar.
För dragspelsmusik svarade som vanligt Sune Wärnebo och trollingfiskare från Åmål gick ut halv nio på morgon och återvände halv tre på eftermiddagen. Sex båtar med sex spön i varje båt kunde landa två gäddor och några abborrar, nog det sämsta resultatat någonsin, menade en av besättningsmännen.
Besökarna kunde mätta och belåtna återvända hemåt men tillfälle gavs även att köpa med en påse av läckerheterna.

Text: Conny Källvik
Foto Arne Jansson, Vänersborg


Mer bilder från vimmafesten:

En ivrig 84-åring letar spännande innehåll

Karl-Ivar Jennersten visar stolt upp Olle Rudolfs konstverk

Ytterligare en rykande bild på vimmastekningen

Fotografens fru Gunilla Jansson njuter i solskenet

Sune Wärnebo underhåller

Ännu en bild på Sune.

Evert Lindqvist med sällskap låter sig väl smaka Dummy

Dummy

Dummy

Dummy

Tillbaka till Startsidan