Ett nyuppväckt svampminne

Som barn älskade jag att göra mina utflykter i skogen. Ibland "majade" jag och då hade mor skickat med kokt ägg och smörgås. Vid de där tillfällena var det inte älgen utan jag själv som var skogens konung.

Kanske var detta år 1952 då jag befann mig i tioårsåldern. Jag upplevde en intensiv kadaverlukt och letade omkring för att finna den döda djurkroppen, men utan resultat. Förklaringen kom c:a 30 år senare då jag deltog i en svampkurs. Där fick man lära sig en art som hette stinksvamp. En märklig svamp vill jag lova. Den ser ibland ut som en erekterad penis, andra gånger som en sviktande, beroende på i vilket stadium den befinner sig.
Svampens främmande namn är phallus impudicus, vilket översatt betyder oblyg manslem.
En mycket mystisk svamp som outvecklad då den bryter igenom marken också kallas för häxägg. Men att vara begåvad med denna vidriga liklukt! Jag testade en gång i tiden svampen på en svåger till mig, minns du Tommy?
Vi hade festat dagen innan och Tommy behövde frisk luft på morgonen. När jag så stack denna svamp under näsan på honom fick han de mest krampaktiga uppkastningar. Det var förstås inte så snällt gjort.Foto; Biopix.dk Publicerad med tillstånd av Biopix.dk

Tillbaka till Startsidan