Ett läckert kantarellrecept

Först några ord om min mormor. Hon föddes 1894 i Högsäters socken under flicknamnet Abela Kristina Aronsdotter. Senare i livet blev hon bosatt i Ånimskog där familjen J. B. Carlsson bodde på skilda platser som Fågelberget, Krusenlund, Residenset, Gäddevik och slutligen Tollesbyn. Familjen levde under knappa omständigheter, J. B. Carlsson var sjuklig och Stina drygade ut hushållskassan genom att under många år arbeta som städerska vid Östra Korsbyns skola. Mormor Stina var en överdängare i matlagning och kunde trolla till något gott av minsta möjliga ingredienser. Här återger jag hennes enkla svamprecept som smakar otroligt gott. Jag har inga måttangivelser, det får var och en höfta till själv.

Mormor Stinas kantarellstuvning
Fräs svampen väl tillsammans med gul lök under ganska låg värme. Slå av vätskan som bildas under stekningen men spara den. Då blandningen är färdigbrynt, slå över vatten så att svamp och lök täcks, ta av pannan efter någon minut. Fräs matfett, gärna smör som framhäver svampsmaken, i en kastrull. Tillsätt svampvattnet tillsammans med tidigare förberedd redning av vetemjöl och vatten, tillsammans med svamp och lök, en löst köttbuljongtärning samt hackad persilja, allt under omvispning . Skulle stuvningen bli för tjock, späd med vatten alternativt mjölk. Ju längre stuvningen får sjuda, desto godare blir den. Tillsätt salt i önskad mängd, några stänk vitpeppar behövs, men inte för mycket som förtar svampsmaken. Tillsätt soja och slutligen matlagningsgrädde. Servera om möjligt till färsk potatis. Smaklig måltid!



Foto; Biopix.dk Publicerad med tillstånd av Biopix.dk

Tillbaka till Startsidan