Smörsopp (Luillus Luteus)

Dalslands landskapssvamp

Känner ni till att smörsoppen är Dalslands landsskapssvamp? När det var aktuellt att utse landskapssvampar stod jag i med näbbar och klor för att få kantarellen till vår landsskapssvamp. Ordspråket säger: Om du spottar tillräckligt länge på stenen så blir den våt. Tyvärr stämmer det inte i det här fallet. Jag bombarderade Pelle Holmberg som höll i projektet landskapssvampar med mina synpunkter men utan resultat. Han menade att det vore orättvist om någon skulle få kantarellen, eftersom den var poulärt förslag i flera landskap.

Dock kunde han inte undanhålla sig en särskild kommentar i  boken landskapssvampar, vilket jag ändå får räkna som en "halv seger" Han skrev följande:

" Det finns en poet i varje värmlänning, men i varje dalslännings hjärta ryms ett litet kantarellställe, säger svampkonsulent Conny Källvik, som ihärdigt förespråkar kantarellen som Dalslands svampsymbol. -Som liten grabb gick jag med min far på kantarellutflykter berättar Conny, det fullkomligt drällde av kantareller, men så visste han också platserna. -Här i svackan mellan bergsryggarna, nere i mossan, här står dom! Det slog aldrig fel. Då kunde jag också som skolgrabb tjäna egna veckopengar genom att sälja mina kantareller till uppköpare i Åmål.

Om man sedan tillägger att jag en säsong faktiskt plockade 350 kg kantareller så var ju mitt förslag inte helt fel.

Men visst, smörsoppen är en mild god matsvamp som alltid är bunden till tall. Den blir god stuvad. Den klibbiga hatthuden(slemmig i väta) ska man avlägsna vid tillagning.Foto; Biopix.dk Publicerad med tillstånd av Biopix.dk

Tillbaka till Startsidan